Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Uspešno održana Konferencija Izazovi i šanse ruralnog razvoja

30.08.2016

U utorak, 30. avgusta u Hotelu Danubia park na Srebrnom jezeru, održana je Konferencija „Izazovi i šanse ruralnog razvoja“ u organizaciji Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“.

Na Konferenciji je učestvovalo preko 70 predstavnika javnog, civilnog i biznis sektora iz regiona Braničevo-Podunavlje, kao i predstavnici donatorskih i partnerskih organizacija, nacionalnih institucija i organa, Regionalnih razvojnih agencija i zainteresovanih strana iz raznih delova Srbije.

U okviru prvog panela, učesnici su imali prilike da se bliže upoznaju sa različitim temama u oblasti ruralnog razvoja, odnosno aktuelnim procesima na nacionalnom nivou. O regionalnom pristupu ruralnom razvoju, u svom izlaganju je govorio g-din Branislav Milić, stručnjak za ruralni razvoj na Projektu Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji, istakavši neophodnost multi-sektorske i teritorijalne saradnje, kao i partnerskog pristupa u rešavanju različitih izazova u ovoj oblasti.

G-din Dragan Mirković, pomoćnik Ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine prezentovao je prisutnima aktivnosti Ministarstva u oblasti ruralnog razvoja. Posebno je bilo reči o pripremama za sprovođenje javnih poziva u okviru Nacionalnog IPARD programa, koji se očekuju od početka naredne godine i u okviru kojih će poljoprivredna gazdinstva moći da apliciraju za investiciona sredstva za unapređenje proizvodnje i prerade.

G-đa Slađana Grujić, sekretar odbora za lokalni ekonomski razvoj Stalne konferencije gradova i opština, istakla je u svom izlaganju više ograničenja i problema s kojima se susreću lokalne samouprave u realizaciji lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja.

Posebno je istakla potrebu redefinisanja, odnosno proširenja nadležnosti lokalnih samouprava kako bi bile u mogućnosti da podrže različite aktivnosti u ovoj oblasti, kao i neophodnost veće uključenosti predstavnika relevantnih nacionalnih institucija i organa u informisanje i podizanje kapaciteta potencijalnih krajnjih korisnika IPARD programa – poljoprivrednih gazdinstava.

G-đa Ivana Stefanović Ristin kao predsednica nacionalne LEADER mreže i član Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji, govorila je u svom izlaganju o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji i potrebi da se što veći broj ne samo predstavnika civilnog sektora već i svih zainteresovanih strana informiše i aktivno uključi u pregovore. Takođe je predstavila ukratko LEADER pristup koji je sastavna komponenta IPARD programa, a podrazumeva multi-sektorsku saradnju na nekoj određenoj teritoriji kao osnov za planiranje i realizaciju razvojnih aktivnosti i projekata.


U okviru drugog panela, reč su imali učesnici u procesu pripreme Regionalne strategije ruralnog razvoja, koji su predstavili različite prioritetne oblasti identifikovane Strategijom. G-din Jovica Stojanović, menadžer Asocijacije za razvoj opštine Žagubica je predstavio prisutnima potrebu podsticanja lokalnog aktivizma i među-sektorske saradnje, odnosno partnerskog pristupa kao preduslova za različite razvojne inicijative u ruralnim sredinama.

G-din Nebojša Đinović, direktor preduzeća Superior doo iz Velike Plane, predstavio je ključne konkurentne prednosti, izazove i strateške prioritete u oblasti poljoprivrede, a posebno je istakao potrebu edukacije na svim nivoima, a posebno mladih, udruživanja i ukrupnjavanja poseda, kao i profesionalnog marketinga za uspešnije tržišno pozicioniranje proizvoda iz Regiona.

G-đa Vedrana Lazarević iz Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi, prezentovala je oblast ruralnog turizma kao najperspektivnijeg sektora za diversifikaciju ekonomskih aktivnosti u seoskim sredinama, zahvaljujući pre svega izvanrednom bogatstvu i raznolikosti prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa.

Tokom diskusije, raspravljalo se bliže o različitim temama od značaja za Region i stanovnike ruralnih sredina: sektoru pčelarstva, potrebi saradnje i udruživanja proizvođača, neuređenim zemljišnim knjigama, jačanju kapaciteta savetodavnih službi i zaposlenih u lokalnim samoupravama, potrebi sprečavanja iseljavanja i motivisanja mladih za veće angažovanje u poljoprivredi i život na selu, i drugim temama.

Konferencija je organizovana kao završna aktivnost u okviru projekta „Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja“ koji je u saradnji sa širokim krugom partnera iz regiona Braničevo-Podunavlje, tokom proteklih meseci implementirala Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

U skladu sa predviđenim ciljevima, tokom projekta unapređeni su kapaciteti različitih ciljnih grupa za sprovođenje politika u oblasti ruralnog razvoja primarno kroz informisanje i edukaciju, pripremljena je Regionalna strategija ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016 – 2020, pospešena je regionalna i multi-sektorska saradnja, kao i komunikacija „odozdo na gore“.

Projekat će biti nastavljen i tokom narednog perioda, kada je planirano formiranje Regionalne platforme za ruralni razvoj i različitih partnerskih inicijativa, odnosno rad na konkretnim regionalnim projektima u ovoj oblasti.
Brošuru Regionalne strategije ruralnog razvoja možete preuzeti OVDE.
Fotografije sa konferencije možete pogledati OVDE.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.