Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Promocija Programa podrške jačanju regionalne konkurentnosti u 2014. godini i Programa podrške realizaciji mera od regionalnog i lokalnog značaja u 2014. godini

23.09.2014

Požarevac, 23. septembar 2014. godine.

Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” doo predstavila je danas Program podrške jačanju regionalne konkurentnosti u 2014. godini i Program podrške realizaciji mera od regionalnog i lokalnog značaja u 2014. godini koje realizuje Ministarstvo privrede,

Sektor za regionalni razvoj. 

Predstavljanje je bilo održano u prostorijama Regionalne razvojne agencije “Braničevo-Podunavlje”, Ul. Stari korzo 30/3 Požarevac, sa početkom u 12 časova.

Prisutne je pozdravila direktorka Regionalne razvojne agencije “Braničevo-Podunavlje”, gospođa Nada Kokot, a nakon toga su zaposleni u agenciji govorili o Programima, uslovima Javnog poziva, načinu prijavaljivanja i ostalim detaljima Programa, a prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja vezana za realizaciju ovih Programa.

O Programima:

Program podrške jačanju regionalne konkurentnosti u 2014. godini se sastoji od dve Mere i to: Mera povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti i Mera sufinansiranja učešća ARRA u realizaciji regionalnih projekata.

I Mera povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti je namenjena privrednim društvima koja posluju u okviru sektora C, oblast od 10 do 33, prema Uredbi o klasifikaciji delatnosti i koja su prema Zakonu o računovodstvu razvrstana kao srednja preduzeća. Budžet ove Mere je 10.000.000 dinara. Sredstva se mogu koristiti za:

a) Sufinansiranje infrastrukturnih troškova – građenja, dogradnje, adaptacije, investicionog održavanja objekata srednjeg privrednog društva za potrebe usklađivanja sa zahtevima stadarda za proizvod (npr. CE, HACCP, ISO 16949, KOSHER i dr.)
b) Sufinansiranje troškova razvoja novog proizvoda

Sredstva se dodeljuju u maksimalnom iznosu od 1.000.000 dinara bez PDV-a.

II Mera sufinansiranja učešća ARRA u realizaciji regionalnih projekata je podrška Akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama (ARRA) za sufinansiranje učešća u projektima od značaja za regionalni i loklani razvoj koji se finansiraju iz domaćih i međunarodnih izvora, kao i za unapređenje međuopštinske, međuregionalne, prekogranične i međunarodne saradnje. Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju isključivo ARRA.

Program podrške realizaciji mera od regionalnog i lokalnog značaja u 2014. godini se sastoji od dve mere i to: Mera sufinansiranja učešća jedinica lokalne samouprave u realizaciji regionalnih i lokalnih projekata i Mera sufinansiranja godišnje članarine jedinica lokalne samouprave za rad i poslovanje ARRA.

I Mera sufinansiranja učešća jedinica lokalne samouprave u realizaciji regionalnih i lokalnih projekata je namenjena jedinicama lokalne samouprave za sufinansiranje učešća u projektima od značaja za regionalni i lokalni razvoj koji su odobreni od domaćih ili međunarodnih donatora, kao i za unapređenje međuopštinske, međuregionalne, prekogranične i međunarodne saradnje. Budžet ove mere je 20.000.000 dinara.

Projekti od značaja za regionalni razvoj koji su predmet sufinasiranja su:

1) Razvoj i unapređenje poslovne infrastrukture (industrijske zone, industrijski parkovi, biznis inkubatori), uključujući i osnovnu infrastrukturu koja doprinosi razvoju poslovne infrastrukture (prilazni put, komunalna infrastruktura i sl.)
2) Projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za poslovanje, otvaranje malih i srednjih preduzeća, povećanje zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti, povoljšanje poslovne i investicione klime
3) Regeneracija brownfield lokacija
4) Uspostavljanje i/ili unapređenje međuopštinske saradnje
5) Projekti javno-privatnog partnerstva
6) Urbano-ruralni projekti
7) Poboljšanje opštinskih usluga kroz unapređenje servisnih centara za građane i privredu

Sredstva se dodeljuju u maksimalnom iznosu od 2.500.000 dinara.

II. Mera sufinansiranja godišnje članarine jedinica lokalne samouprave za rad i poslovanje ARRA je namenjena jedinicama lokalne samouprave za sufinansiranje godišnje članarine za rad i poslovanje ARRA. Pravo na korišćenje sredstava u okviru ove Mere imaju JLS koje su svrstane u treću i četvrtu grupu razvijenosti i devastirana područja na osnovu akta Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i JLS. Budžet ove Mere je 20.000.000 dinara. Sufinansiranje se vrši na sledeći način:

1) U iznosu od 25% godišnje članarine za jedinice lokalne samouprave razvrstane u treću grupu po stepenu razvijenosti
2) U iznosu od 50% godišnje članarine za jedinice lokalne samouprave razvrstane u četvrtu grupu po stepenu razvijenosti
3) U iznosu od 75% godišnje članarine u devastiranim područjima.

Ovo je jedna od mera I programa koja sprovodi ARRA “Braničevo-Podunavlje“ doo, sa ciljem ravnomernog regionalnog razvoja.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Agenciji na mail office@rra-bp.rs

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.