Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Organski proizvodi – neiskorišćena šansa BP regiona i Srbije

09.06.2017

U saradnji sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji i Asocijacijom za razvoj Ibarske doline „IDA“, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ je 09. juna 2017. godine u Smederevu organizovala sednicu Radne grupe Nacionalnog konventa posvećene praćenju pregovora o pristupanju Srbije EU u Poglavlјima 11, 12 i 13 (Polјoprivreda i ruralni razvoj, Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i Ribarstvo), na temu: „Proces pregovora sa EU i perspektive razvoja organske proizvodnje“.

Sednici su prisustvovali članovi pomenute Radne grupe, ali i članovi Regionalne platforme za ruralni razvoj Braničevo-Podunavlje – predstavnici javnog, civilnog i privatnog sektora, obzirom da je na nivou Regiona organska proizvodnja i dalje nerazvijena, uprkos prepoznatim potencijalima i povoljnim preduslovima. 

Izlaganja o različitim aspektima organske proizvodnje održali su Ivana Simić iz Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica, koja je prisutne uputila u osnovne principe i standarde u organskoj proizvodnji, a potom prezentovala i osnovne korake za uspostavlјanje organske polјoprivredne proizvodnje, kao i tržište i marketing organskih proizvoda. Jelena Milić iz Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine predstavila je važeći nacionalni zakonodavni okvir i mere podrške organskoj proizvodnji, dok je Ivan Tupajić iz preduzeća Superior iz Velike Plane, govorio o proizvodnji organskog i konvencionalnog semenskog i sadnog materijala, odnosno njihovom korišćenju u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i autohtonim biljnim vrstama.

U diskusiji koja je usledila bilo je govora o nizu različitih tema: grupnoj sertifikaciji organskih proizvođača, nivou usklađenosti nacionalne regulative sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, mogućim unapređenjima u administrativnim procedurama i komunikaciji sa nadležnim Ministarstvom i telima, mapiranju zaštićenih područja kao idealnih za organsku proizvodnju i dr.

Konkretne preporuke biće formulisane u narednim danima i prosleđene telima direktno uključenima u proces pregovora.

Prezentacije sa ovog događaja možete preuzeti na sledećim linkovima:

  1. Uvod u organsku proizvodnju
  2. Tržište i marketing u organskoj proizvodnji
  3. Organsko seme i organska sadnica
  4. Regulativa u oblasti organske proizvodnje

 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.