Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Doneti prvi Pravilnici o IPARD podsticajima

29.09.2017

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donelo je 2 Pravilnika o IPARD podsticajima: za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (Službeni glasnik RS, br. 84/17 od 20. septembra 2017. godine).

Ovim Pravilnicima se bliže propisuju lica koja mogu ostvariti pravo na IPARD podsticaje u okviru IPARD programa za Republiku Srbiju za period 2014-2020. godine, kao i iznosi i uslovi za korišćenje podsticaja, i način i postupak sprovođenja Programa. 

Prema Pravilniku o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, pravo na podsticaje može da ostvari lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu i to:  fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, privredno društvo i zemljoradnička zadruga. Podsticaji se mogu koristiti za investicije u sektorima mleka, mesa, voća i povrća i ostalih useva, a bliži uslovi u smislu kapaciteta i dozvoljenih investicija su definisani pojedinačno za svaki od navedenih sektora. Iznos IPARD podsticaja utvrđuje se u procentualnom iznosu od vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjenom za iznos PDV-a: IPARD podsticaj iznosi najmanje 60%, a uvećava se na 65% ukoliko je korisnik lice mlađe od 40 godina ili 70% ukoliko je mesto investicije u definisanim područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Tokom perioda sprovođenja Programa, korisnik može da ostvari ukupan iznos IPARD podsticaja od 1.5 miliona €.

Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu koja se tiče prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, propisuje kao potencijalne korisnike pravna lica registrovana kod Agencije za privredne registre s aktivnim statusom, kao: preduzetnik, privredno društvo i zemljoradnička zadruga, a takođe i upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalna koja se nalaze se u aktivnom statusu. Podsticaji se mogu koristiti za investicije u sektorima mleka, mesa, i voća i povrća, a bliži uslovi u smislu kapaciteta i dozvoljenih investicija su definisani pojedinačno za svaki od navedenih sektora. Iznos IPARD podsticaja utvrđuje se u procentualnom iznosu od vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjenom za iznos PDV-a: IPARD podsticaj iznosi najmanje 50%, a uvećava se za dodatnih 10% za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Zahtevi za odobravanje podsticaja će se bodovati sa dodatnih 20 bodova, ukoliko je mesto investicije na definisanom području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, ukoliko je investicija usmerena na zaštitu životne sredine ili upravljanje otpadom i otpadnim vodama, ako je podnosilac zahteva sertifikovan za organsku proizvodnju, ukoliko je celokupna investicija usmerena na postizanje standarda Evropske unije ili na poboljšanje energetske efikasnosti, uključujući i korišćenje obnovljivih izvora energije. Tokom perioda sprovođenja Programa, korisnik može da ostvari ukupan iznos IPARD podsticaja od 2 miliona €.   

Oba Pravilnika propisuju da se postupak za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje pokreće podnošenjem zahteva i propisane dokumentacije na osnovu javnog poziva koji raspisuje Uprava za agrarna plaćanja. Da bi se Pozivi raspisali, potrebno je da se prethodno zaključi proces akreditacije Uprave, što se očekuje u narednom periodu. 

Pravilnici i Prilozi sa detaljnim informacijama mogu se preuzeti na stranama Ministarstva: http://www.minpolj.gov.rs/dokumenti/.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.