Osnivači

Partneri
Vesti

Nastavak realizacije projekta „B2B susreti Jugoistočne Srbije“

Naredna aktivnost u okviru Projekta „B2B susreti Jugoistočne Srbije“ biće održavanje susreta iz oblasti modne industrije. Susreti će se održati 9. marta 2017. godine u Knjaževcu. U okviru Projekta je obezbedjen prevoz kao i ručak za učesnike. Više o B2B susretima možete saznati u Regionalnoj razvojnoj agenciji „Braničevo-Podunavlje“, kao i na samom portalu: http://b2bsusreti.rs/

Pozivamo privrednike iz Regiona Braničevo-Podunavlje koji su zainteresovani za učešće da se jave na sledeće kontakte:

012/510 824; 511 823

office@rra-bp.rs

ili da se prijave direktno putem portala: http://b2bsusreti.rs/


 

Osnovana regionalna platforma za ruralni razvoj Braničevo-Podunavlje

Požarevac, 28. januar 2107.

U četvrtak, 26. januara 2017. godine, je u prostorijama Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ u Požarevcu održan 1. sastanak novoosnovane Regionalne platforme za ruralni razvoj Braničevo-Podunavlje. Platforma predstavlja ne-formalno, stručno, savetodavno telo i okuplja 24 predstavnika institucija i organizacija iz celog regiona i različitih sektora: lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove, udruženja građana, predstavnike sektora privrede i obrazovnih institucija.

Platforma je uspostavljena sa ciljem jačanja kapaciteta i unapređenja saradnje relevantnih aktera iz regiona Braničevo-Podunavlje, kroz implementaciju Regionalne strategije ruralnog razvoja za period 2016-2020. U tom smislu već se započelo sa izradom dvogodišnjeg Akcionog plana, nakon čega će Platforma imati aktivnu ulogu u formiranju različitih tematskih partnerstava, tj. timova koji će raditi na pripremi konkretnih predloga regionalnih projekata iz oblasti ruralnog razvoja, namenjenih različitim donatorskim programima.

Jedan od zadataka Platforme biće zagovaranje i promocija razvojnih prioriteta ruralnih sredina regiona Braničevo-Podunavlje i unapređenje saradnje i komunikacije na nacionalnom i internacionalnom nivou. Takođe, Platforma će aktivno učestvovati u procesu pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji u oblastima relevantnima za ruralni razvoj, kroz formulisanje mišljenja i preporuka relevantnim telima i organizacijama.

Osnivanje Platforme je predviđeno kao jedna od aktivnosti u okviru regionalnog projekta „Regionalna platforma za ruralni razvoj – Braničevo-Podunavlje u korak sa EU“, koji realizuje Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Novosti o projektnim aktivnostima i radu Platforme možete pratiti na www.rra-bp.rs i FB profilu Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Poduanvlje“.


 

B2B susreti Jugoistočne Srbije

Akreditovana Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, u partnerstvu sa još tri RRA sa teritorije jugoistočne Srbije (Zaječar, Niš, Leskovac), realizuje projekat „B2B susreti Jugoistočne Srbije“. Projekat se realizuje u okviru Programa podrške poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi, a preko Razvojne agencije Srbije.

Opšti cilj Projekta je razvoj privrednih subjekata zasnovan na znanju, inovativnostima, konkurentnosti, poslovnom udruživanju, sa tendencijom stvaranja snažnog i konkurentnog izvozno orijentisanog sektora MSPP, što će omogućiti poboljšanje životnog standarda u regionu i Republici Srbiji. Definisana su i četri specifična cilja:

1. Stvaranje prilika za regionalno umrežavanje

2. Razvoj metodologije i alata za sprovođenje usluge B2B susreta

3. Stimulisanje poslovnog povezivanja privrednih subjekata Jugoistočne Srbije

4. Promocija preduzetništva i mogućnost za samozapošljavanje

Kao jedna od aktivnosti, biće organizovani poslovni (B2B) susreti u Smederevu, 2. februara 2017. godine. Susreti će se održati u Regionalnom centru za stručno usavršavanje odraslih, Goranska bb, 11300 Smederevo, sa početkom od 11,00 časova.

Poslovni susreti pružaju mogućnost privrednicima da direktno promovišu svoje poslovne aktivnosti, proizvode i usluge, uspostave nove poslovne kontakte i pronađu poslovne partnere. Učešće je besplatno.

Regionalna razvojna agencija poziva sve zainteresovane privrednike iz Regiona da se prijave za učešće na B2B susretima, kao i da se obrate za više informacija.

Kontakt:

Saša Dedeić i Miloš Najčević

012/510 824; 511 823

E mail: office@rra-bp.rs


Priprema Akcionog plana za implementaciju Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016-2020.

U skladu sa aktivnostima predviđenim projektom „Regionalna platforma za ruralni razvoj – Braničevo-Podunavlje u korak sa EU“ i usvojenim okvirom za implementaciju Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016-2020 (dokument možete da preuzmete OVDE), započeli smo sa izradom Baze projektnih ideja iz oblasti ruralnog razvoja. Baza prikupljenih projektnih ideja predstavljaće osnov za izradu dvogodišnjeg Akcionog plana i rad na konkretnim predlozima regionalnih projekata s kojima će se konkurisati kod različitih donatora.

Sa ciljem da dobijemo što više kvalitetnih projektnih ideja koje odgovaraju stvarnim potrebama stanovnika ruralnih sredina u našem regionu, ovim putem pozivamo sve zainteresovane organizacije, institucije, predstavnike biznis i nevladinog sektora, poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja proizvođača, kao i sve stanovnike ruralnih sredina, da se uključe u ovaj proces. Potrebno je da Vaše projektne ideje formulišete u obrascu Koncepta projekta (koji možete da preuzmete OVDE) i isti nam dostavite najkasnije do 31. decembra 2016. godine, na adresu elektronske pošte: ana.djuric@rra-bp.rs. Unapred se zahvaljujemo svima na učešću i vremenu i radujemo se zajedničkim projektima!


Međunarodni poslovni susreti za preduzeća i klastere koji će se održati 18. novembra 2016. godine u Master centru Novosadskog sajma. “

RRA „Braničevo-Podunavlje“, Razvojna agencija Srbije i Republička agencija za razvoj MSP iz Republike Srpske pozivaju privrednike i sve zainteresovane na Međunarodne poslovne susrete za preduzeća i klastere koji će se održati 18. novembra 2016. godine u Master centru Novosadskog sajma. Poslovni susreti će se organizovati u okviru 2. Privrednog foruma Republike Srbije i Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva. Učešće je besplatno. U Pozivnom pismu u prilogu možete videti koji će sektori biti zastupljeni i dobiti više informacija o samom događaju. Rok za prijave je 14. novembar 2016. godine.

Pozivno pismo možete preuzeti OVDE.


Nastavak regionalnog projekta iz oblasti ruralnog razvoja

Zahvaljujući podršci Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” će i u narednom periodu realizovati niz aktivnosti u oblasti ruralnog razvoja, a u okviru projekta „Regionalna platforma za ruralni razvoj – Braničevo-Podunavlje u korak sa EU“. Projekat se realizuje na teritoriji regiona Braničevo-Podunavlje, a predviđeno je da traje do 30. juna 2017. godine.

U prethodnom periodu, realizovano je niz edukacija i javnih događaja u kojima je učestvovalo preko 200 zainteresovanih strana iz Regiona, ali i iz cele Srbije. Ove aktivnosti doprinele su unapređenju informisanosti o različitim aspektima EU, nacionalnih i lokalnih politika ruralnog razvoja, poput procesa pregovora o pristupanju Srbije u EU, među-sektorske saradnje, mogućnosti podrške razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju na lokalnom nivou i dr. Kroz realizaciju projektnih aktivnosti, unapređena je komunikacija sa sličnim inicijativama u Srbiji i različitim relevantnim institucijama i organizacijama na nacionalnom nivou. Jedan od ključnih rezultata zajedničkog rada predstavnika različitih institucija i sektora iz Regiona, predstavlja i pripremljena Regionalna strategija ruralnog razvoja za period 2016-2020. kao osnovni dokument za konkretnije korake i inicijative.

Nastavak projekta posebno se fokusira na vertikalno i horizontalno umrežavanje i nastavak jačanja kapaciteta svih zainteresovanih strana BP regiona za aktivno učešće u procesima približavanja EU u oblasti ruralnog razvoja. Predviđena je realizacija niza edukacija i javnih događaja u svrhu informisanja i promocije aktuelnih tema u oblasti ruralnog razvoja, povećanje informisanog učešća različitih aktera iz Regiona i cele Srbije u aktuelne reformske procese na nacionalnom nivou i pregovore o članstvu Srbije sa EU u oblasti ruralnog razvoja. Fokus projekta će biti i na efikasnijem sprovođenju politika ruralnog razvoja RS na regionalnom nivou kroz izradu Akcionog plana za sprovođenje Regionalne strategije ruralnog razvoja i dizajniranje konkretnih regionalnih projektnih predloga u ovoj oblasti od strane različitih partnerskih inicijativa, koji bi bili promovisani kod različitih donatora. Jedna od ključnih aktivnosti predviđa i uspostavljanje Regionalne platforme za ruralni razvoj, koja će kao multi-sektorsko telo imati funkciju regionalnog think-thank-a u oblasti ruralnog razvoja.

Projekat predviđa aktivno uključivanje kreatora lokalnih politika i zaposlenih u lokalnim samoupravama, organizacija civilnog društva i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, predstavnika zadruga, preduzetnika i MSP koji svojim poslovnim aktivnostima doprinose ruralnom razvoju, kao i svih zainteresovanih strana iz regiona Braničevo-Podunavlje.

Kontakt osoba za dodatne informacije:

060/5 100 500, ivana.antonijevic@rra-bp.rs


Uspešno održana Konferencija „Izazovi i šanse ruralnog razvoja“

U utorak, 30. avgusta u Hotelu Danubia park na Srebrnom jezeru, održana je Konferencija „Izazovi i šanse ruralnog razvoja“ u organizaciji Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“.

Na Konferenciji je učestvovalo preko 70 predstavnika javnog, civilnog i biznis sektora iz regiona Braničevo-Podunavlje, kao i predstavnici donatorskih i partnerskih organizacija, nacionalnih institucija i organa, Regionalnih razvojnih agencija i zainteresovanih strana iz raznih delova Srbije.

U okviru prvog panela, učesnici su imali prilike da se bliže upoznaju sa različitim temama u oblasti ruralnog razvoja, odnosno aktuelnim procesima na nacionalnom nivou. O regionalnom pristupu ruralnom razvoju, u svom izlaganju je govorio g-din Branislav Milić, stručnjak za ruralni razvoj na Projektu Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji, istakavši neophodnost multi-sektorske i teritorijalne saradnje, kao i partnerskog pristupa u rešavanju različitih izazova u ovoj oblasti. G-din Dragan Mirković, pomoćnik Ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine prezentovao je prisutnima aktivnosti Ministarstva u oblasti ruralnog razvoja. Posebno je bilo reči o pripremama za sprovođenje javnih poziva u okviru Nacionalnog IPARD programa, koji se očekuju od početka naredne godine i u okviru kojih će poljoprivredna gazdinstva moći da apliciraju za investiciona sredstva za unapređenje proizvodnje i prerade. G-đa Slađana Grujić, sekretar odbora za lokalni ekonomski razvoj Stalne konferencije gradova i opština, istakla je u svom izlaganju više ograničenja i problema s kojima se susreću lokalne samouprave u realizaciji lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja. Posebno je istakla potrebu redefinisanja, odnosno proširenja nadležnosti lokalnih samouprava kako bi bile u mogućnosti da podrže različite aktivnosti u ovoj oblasti, kao i neophodnost veće uključenosti predstavnika relevantnih nacionalnih institucija i organa u informisanje i podizanje kapaciteta potencijalnih krajnjih korisnika IPARD programa – poljoprivrednih gazdinstava. G-đa Ivana Stefanović Ristin kao predsednica nacionalne LEADER mreže i član Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji, govorila je u svom izlaganju o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji i potrebi da se što veći broj ne samo predstavnika civilnog sektora već i svih zainteresovanih strana informiše i aktivno uključi u pregovore. Takođe je predstavila ukratko LEADER pristup koji je sastavna komponenta IPARD programa, a podrazumeva multi-sektorsku saradnju na nekoj određenoj teritoriji kao osnov za planiranje i realizaciju razvojnih aktivnosti i projekata.

U okviru drugog panela, reč su imali učesnici u procesu pripreme Regionalne strategije ruralnog razvoja, koji su predstavili različite prioritetne oblasti identifikovane Strategijom. G-din Jovica Stojanović, menadžer Asocijacije za razvoj opštine Žagubica je predstavio prisutnima potrebu podsticanja lokalnog aktivizma i među-sektorske saradnje, odnosno partnerskog pristupa kao preduslova za različite razvojne inicijative u ruralnim sredinama. G-din Nebojša Đinović, direktor preduzeća Superior doo iz Velike Plane, predstavio je ključne konkurentne prednosti, izazove i strateške prioritete u oblasti poljoprivrede, a posebno je istakao potrebu edukacije na svim nivoima, a posebno mladih, udruživanja i ukrupnjavanja poseda, kao i profesionalnog marketinga za uspešnije tržišno pozicioniranje proizvoda iz Regiona. G-đa Vedrana Lazarević iz Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi, prezentovala je oblast ruralnog turizma kao najperspektivnijeg sektora za diversifikaciju ekonomskih aktivnosti u seoskim sredinama, zahvaljujući pre svega izvanrednom bogatstvu i raznolikosti prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa.

Tokom diskusije, raspravljalo se bliže o različitim temama od značaja za Region i stanovnike ruralnih sredina: sektoru pčelarstva, potrebi saradnje i udruživanja proizvođača, neuređenim zemljišnim knjigama, jačanju kapaciteta savetodavnih službi i zaposlenih u lokalnim samoupravama, potrebi sprečavanja iseljavanja i motivisanja mladih za veće angažovanje u poljoprivredi i život na selu, i drugim temama.

Konferencija je organizovana kao završna aktivnost u okviru projekta „Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja“ koji je u saradnji sa širokim krugom partnera iz regiona Braničevo-Podunavlje, tokom proteklih meseci implementirala Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija. U skladu sa predviđenim ciljevima, tokom projekta unapređeni su kapaciteti različitih ciljnih grupa za sprovođenje politika u oblasti ruralnog razvoja primarno kroz informisanje i edukaciju, pripremljena je Regionalna strategija ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016 – 2020, pospešena je regionalna i multi-sektorska saradnja, kao i komunikacija „odozdo na gore“. Projekat će biti nastavljen i tokom narednog perioda, kada je planirano formiranje Regionalne platforme za ruralni razvoj i različitih partnerskih inicijativa, odnosno rad na konkretnim regionalnim projektima u ovoj oblasti.

Brošuru Regionalne strategije ruralnog razvoja možete preuzeti OVDE.

Fotografije sa konferencije možete pogledati OVDE.


Dan otvorenih vrata Regionalne razvojne agencije “Braničevo-Podunavlje” – petak, 19. avgusta 2016. godine

Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ sa zadovoljstvom poziva svoje partnere, saradnike i sve zainteresovane iz regiona Braničevo-Podunavlje na

Dan otvorenih vrata

koji će se održati

u petak, 19. avgusta 2016. godine

u prostorijama Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“

Stari Korzo 30/3, Požarevac

u periodu od 10.00 – 13.00 časova

Ovom prilikom, posetioci će imati priliku da se bliže upoznaju sa aktivnostima Regionalne razvojne agencije i rezultatima rada u proteklom periodu. Takođe će moći da se upoznaju sa sadržajem nedavno pripremljene Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016-2020, kao i aktivnostima u oblasti ruralnog razvoja planiranim za naredni period.

Kontakt osoba za više informacija:

Ana Đurić (ana.djuric@rra-bp.rs ), +381 60 4 300 400


Najava: Prezentacija Nacrta Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016.-2020. u Petrovcu na Mlavi, 03. avgust 2016.

Ovim putem, obaveštavamo sve zainteresovane o planiranoj Prezentaciji Nacrta Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016.-2020. Događaj će se održati:

03. avgusta 2016. (sreda)

U Petrovcu na Mlavi

-Skupštinska sala Opštinske uprave Petrovac na Mlavi-

(Srpskih Vladara 165)

Sa početkom u 11.00 časova

Ovom prilikom biće predstavljeni ključni delovi Nacrta Strategije, kao i identifikovani ciljevi i prioriteti za oblast ruralnog razvoja na nivou regiona Braničevo-Podunavlje. Takođe, učesnici će imati priliku da daju svoje komentare i mišljenja na sam dokument i na taj način doprinesu njegovom kvalitetu i šta uspešnijoj primeni u narednom periodu.

U tom smislu, pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u ovom događaju i unapred se radujemo zajedničkom radu!

Kontakt osobe za više informacija:

Opština Petrovac na Mlavi, Boris Gvozdić (gvozdicboris@yahoo.com)

RRA Braničevo-Podunavlje, Ivana Antonijević (ivana.antonijevic@rra-bp.rs)


Najava: Prezentacija Nacrta Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016.-2020. u Žabarima, 02. 08.2016.

Ovim putem, obaveštavamo sve zainteresovane o planiranoj Prezentaciji Nacrta Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016.-2020. Događaj će se održati:

02. avgusta 2016. (utorak)

U Žabarima

-Sala Skupštine opštine Žabari-

(Kneza Miloša 103)

Sa početkom u 10.00 časova

Ovom prilikom biće predstavljeni ključni delovi Nacrta Strategije, kao i identifikovani ciljevi i prioriteti za oblast ruralnog razvoja na nivou regiona Braničevo-Podunavlje. Takođe, učesnici će imati priliku da daju svoje komentare i mišljenja na sam dokument i na taj način doprinesu njegovom kvalitetu i šta uspešnijoj primeni u narednom periodu.

U tom smislu, pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u ovom događaju i unapred se radujemo zajedničkom radu!

Kontakt osobe za više informacija:

Opština Žabari, Svetlana Dinić (svetlana.dinic2709@gmail.com)

RRA Braničevo-Podunavlje, Ivana Antonijević (ivana.antonijevic@rra-bp.rs)


Najava: Prezentacija Nacrta Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016.-2020. u Smederevskoj Palanci, 27. jul 2016.

Ovim putem, obaveštavamo sve zainteresovane o planiranoj Prezentaciji Nacrta Regionalne razvojne strategije za Braničevo-Podunavlje 2016.-2020. Događaj će se održati:

27. jula 2016. (sreda)

U Smederevskoj Palanci

-Sala Skupštine opštine Smederevska Palanka-

(Vuka Karadžića 25)

Sa početkom u 10.00 časova

Ovom prilikom biće predstavljeni ključni delovi Nacrta Strategije, kao i identifikovani ciljevi i prioriteti za oblast ruralnog razvoja na nivou regiona Braničevo-Podunavlje. Takođe, učesnici će imati priliku da daju svoje komentare i mišljenja na sam dokument i na taj način doprinesu njegovom kvalitetu i šta uspešnijoj primeni u narednom periodu.

U tom smislu, pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u ovom događaju i unapred se radujemo zajedničkom radu!

Kontakt osobe za više informacija:

Opština Smederevska Palanka, Violeta Rosić (razvojsela.palanka@gmail.com)

RRA Braničevo-Podunavlje, Ivana Antonijević (ivana.antonijevic@rra-bp.rs)


Pripremljen Nacrt Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje

Požarevac, 19. jul 2016.

Uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija, Regionalna razvoja agencija „Braničevo-Podunavlje“ privodi kraju implementaciju projekta Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja. Kao jedna od ključnih komponenti projekta predviđeno je unapređenje politika na regionalnom nivou i jačanje regionalne saradnje u ovoj oblasti, i to kroz definisanje regionalnog strateškog plana ruralnog razvoja.

Tokom protekla 4 meseca, preko 70 predstavnika različitih javnih institucija, organizacija civilnog sektora, poljoprivrednih gazdinstava, privrede i drugih zainteresovanih strana iz celog regiona Braničevo-Podunavlje, aktivno je učestvovalo u sastancima, prezentacijama i diskusijama na teme iz oblasti ruralnog razvoja. Rezultat ovog procesa je pripremljen Nacrt Regionalne strategije ruralnog razvoja za region Braničevo-Podunavlje 2016.-2020. koji identifikuje ključne prioritete i ciljeve našeg Regiona u oblasti razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Nacrt Strategije je od danas predmet procesa javnih konsultacija - putem elektronske pošte dostavljen je na preko 200 adresa različitim zainteresovanim stranama, a narednih nedelja biće organizovane i javne prezentacije na više lokacija u Regionu. Pozivamo ovim putem sve zainteresovane građane, da nam najkasnije do petka, 05. avgusta dostave svoje komentare i sugestije na adresu elektronske pošte: ivana.antonijevic@rra-bp.rs i na taj način doprinesu kvalitetu dokumenta, koji će poslužiti kao osnov za dalje aktivnosti vezane za unapređenje života u ruralnim sredinama našeg Regiona.

Po završetku javne rasprave, finalni predlog Strategije biće tokom avgusta meseca dostavljen članovima Skupštine Regionalne razvojne agencije na usvajanje, nakon čega sledi i zajednički rad na njenoj implementaciji.

Nacrt Strategije možete preuzeti OVDE.


PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVLJIVANJE ZA PROJEKTE START UP

Za Projekat podrške početnicima za započinjanje posla – START UP, koji realizuje Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama, rok za prijavljivanje je produžen do 20. juna 2016.

Detalje o Projektu možete naći u .Konkursima


Započet proces izrade Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016.-2020.

Požarevac 17.05.2016.

U okviru projekta “Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja” koji uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija sprovodi Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje”, započet je proces izrade Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje.

Kako bi uspešnije razvijali ruralne oblasti, neophodno je da lokalne zajednice i region kao celina idu u korak sa procesima definisanja nacionalnih politika u ovoj oblasti, odnosno usklađivanja pravnog i institucionalnog okvira sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Oni prevashodno podrazumevaju unapređenje informisanosti i kapaciteta svih zainteresovanih strana, kao i poboljšanje multi-sektorske i regionalne saradnje.

U tom smislu, RRA „Braničevo-Podunavlje“ je u partnerstvu sa lokalnim samoupravama i svim zainteresovanim stranama iz regiona, započela sa procesom izrade dokumenta koji ima za cilj da jasno definiše strateške i razvojne ciljeve i mere, na temelju kojih će se u periodu 2016.-2020. godine, planirati i pripremati konkretne akcije i projekti od značaja za ruralna područja regiona. Planirano je da nacrt Strategije bude pripremljen do jula meseca 2016. godine, kako bi nakon javnih konsultacija bio dat na usvajanje Skupštini RRA BP.

U petak, 13. maja održan je inicijalni sastanak sa predstavnicima različitih institucija i organizacija iz Regiona, na kojem su načelno definisani strateški ciljevi, odnosno prioritetne oblasti kojima će se Strategija baviti:

(1) unapređenjem konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača,

(2) razvojem preduzetništva i diversifikacijom privrednih aktivnosti na selu,

(3) unapređenjem javne infrastrukture i održivim upravljanjem resursima, i

(4) unapređenjem ljudskih resursa, građanskog aktivizma i života na selu.

U skladu sa pomenutim prioritetnim oblastima, biće formirane multi-sektorske radne grupe koje će se u narednom periodu na radnim sastancima detaljnije baviti ključnim potrebama i ograničenjima ruralnih sredina u pojedinačnim tematskim oblastima, odnosno predlagati rešenja i mere za iste.

Svi zainteresovani mogu da se prijave za učešće u Radnim grupama najkasnije do 20. maja 2016. godine, na telefon: 012/510 824 ili mejl: ivana.antonijevic@rra-bp.rs.


Pripremljen Vodič kroz ruralni razvoj

25.04.2016.

U okviru projekta Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja kojeg implementira Regionalna razvojna agencije “Braničevo-Podunavlje” uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, pripremljen je Vodič kroz ruralni razvoj u 25 pitanja i 25 odgovora.

Ovaj Vodič je nastao kao proizvod radionica u oblasti ruralnog razvoja, koje su realizovane širom Braničeva i Podunavlja tokom februara meseca 2016. godine, na kojima je učestvovalo preko 130 lokalnih aktera – zaposlenih u lokalnim samoupravama i javnim ustanovama, predstavnika agro-biznis sektora, zadruga i profesionalnih udruženja, poljoprivrednih gazdinstava i organizacija civilnog društva. Kao i radionice, Vodič ima za cilj unapređenje informisanosti kroz upoznavanje sa osnovnim značenjima, mogućnostima i načinima primene EU principa u oblasti ruralnog razvoja na lokalnom nivou. Kao takav, namenjen je svim zainteresovanim lokalnim akterima uključenima u procese ruralnog razvoja, kreiranju lokalnih politika u toj oblasti i ruralnom stanovništvu.

Vodič u elektronskom formatu možete da preuzmete ovde:OVDE.


Promocija Godine preduzetništva

U petak, 22.04.2016. godine, u Velikoj Plani, u Sali doma omladine, sa početkom od 12 časova, održaće se promocija Godine preduzetništva. Pozivaju se zainteresovani privrednici da prisustvuju. Na promociji će biti prezentovani programi i mere Ministarstva privrede za podršku privredi u 2016. godini, a koji će se sprovoditi preko akreditovanih Regionalnih razvojnih agencija.

Za više informacija, zainteresovani se mogu obratiti Regionalnoj razvojnoj agenciji „Braničevo-Podunavlje“ na kontakte:

e-mail: office@rra-bp.rs

tel: 012/510 824; 511 823

ili kancelariji za LER opštine Velika Plana na kontakte:

e-mail: privredaler.vplana@gmail.com

tel: 026/514 262


Promocija platforme www.e-dukator.rs u Požarevcu

14.April 2016. godine

Projekat Razvoj elektronskog poslovanja, koji finansira EU, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom „Braničevo-Podunavlje“, planira da 20. maja 2016. godine u Požarevcu organizuje predstavljanje i promociju internet platforme za e-potrošače: www.e-dukator.rs

Reč je o edukativnom web sajtu na kome će građani Srbije moći da se informišu i edukuju o svojim potrošačkim pravima, sa posebnim akcentom na prava pri kupovini na internetu, bezbednost kupovine, kao i na procedure za žalbe.

Na događaju će govoriti Lešek Jakubovski, vođa projekta Razvoj elektronskog poslovanja, predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a Siniša Begović, ekspert na projektu, će predstaviti platformu.

Zainteresovani će naknadno biti obavešteni o tačnom mestu i vremenu održavanja radionice.

Da podsetimo, u organizaciji ovog projekta, 6. novembra prošle godine, održana je jednodnevna obuka o elektronskom poslovanju.


Održana serija radionica na temu: Zajednička poljoprivredna politika EU – Šansa za razvoj ruralnih sredina u Braničevu i Podunavlju

02.Mart 2016. godine

U okviru projekta “Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja” koji uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija sprovodi Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje”, tokom februara meseca održana je serija informativno-edukativnih radionica na temu Zajednička poljoprivredna politika EU – Šansa za razvoj ruralnih sredina u Braničevu i Podunavlju.

U skladu sa ciljevima projekta, radionice su imale za cilj unapređenje informisanosti i međusobne saradnje svih zainteresovanih strana, a posebno kreatora lokalnih politika i zaposlenih u lokalnim samoupravama, organizacija civilnog društva i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, predstavnika zadruga, udruženja preduzetnika i MSP koji svojim poslovnim aktivnostima doprinose ruralnom razvoju.

Tokom 3 Uvodne radionice učesnici su imali priliku da se informišu o značajkama Zajedničke poljoprivredne politike EU, Aktuelnim nacionalnim politikama u oblasti razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, Nacionalnom IPARD II programu kao mehanizmu finansijske podrške Evropske unije i načelnim principima korišćenja sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj. Dodatno, kroz 3 Specijalizovane radionice pobliže su se upoznali sa procesom apliciranja i primerima iz susednih državama koje su koristile IPARD sredstva, osnovnim koristima neophodne međusektorske i međuopštinske saradnje u oblasti ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede, kao i osnovnim značajkama LEADER pristupa i principa partnerstva za teritorijalno-ruralni razvoj.

Na ovim radionicama aktivno je učestvovalo preko 130 predstavnika različitih ciljnih grupa. Učesnici su radionice ocenili kao izuzetno korisne, kako bi se zajednički šta bolje pripremili za korišćenje sredstava iz IPARD II programa koja će biti na raspolaganju u narednom periodu. Štaviše su izrazili potrebu za dodatnim aktivnostima u ovoj oblasti i neophodnim učešćem šta većeg broja aktera.

Prateći reformske procese i usklađivanje politika sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, pravnog i institucionalnog okvira u oblasti ruralnog razvoja na nacionalnom nivou, neophodno je unapređenje kapaciteta svih ključnih aktera na lokalnom i regionalnom nivou, između ostaloga i u smislu jasnog identifikovanja potreba i razvojnih prioriteta u ovoj oblasti. U tom smislu, već tokom marta meseca 2016. godine krenuće se sa izradom Regionalne strategije ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje, u partnerstvu sa predstavnicima lokalnih samouprava, kao i svih drugih relevantnih aktera iz regiona.


Priznanja najboljim mentorima u organizaciji Razvojne agencije Srbije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA)

24.Februar 2016. godine

Mala i srednja preduzeća predstavljaju glavni pokretač privrede jedne zemlje. Iz tog razloga, od 2010. u Srbiji traje mentoring program za ovu vrstu preduzeća, koje je obuhvatilo 523 korisnika širom Srbije, do početka prošle godine. Mentoring podršku u 2015. godini dobilo je 98 korisnika (87 preduzeća i 11 klastera). Program je sprovodila Razvojna agencija Srbije (nekadašnja Nacionalna agencija za regionalni razvoj) u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju - JICA . U skladu sa tim, 24. februara u Beogradu su proglašeni najbolji mentori u 2015. godini.

Priznanje za najboljeg mentora dodeljeno je Ljiljani Marković iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd.

Drugo mesto zauzima Saša Dedeić iz RRA “Braničevo–Podunavlje” iz Požarevca, koji je prezentovao rad sa kompanijom Superior iz Velike Plane, a treću nagradu su ravnopravno podelili: Nataša Knežević (Regionalna razvojna agencija Zlatibor), Ivan Mihajlović (Regionalna razvojna agencija “Jug” iz Niša) i Radojka Savić i Ana Peterson (Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga). Priznanja su dodelili Masaši Takano, vođa tima japanskih konsultanata, i Ana Žegarac iz Razvojne agencije Srbije.

Priznanja su osmišljena od strane konsultanata iz Japana i obuhvataju učešće svih mentora iz Srbije koji su radili direktno sa preduzećima. Najbolje mentore birali su sami mentori među sobom, ali i tim japanskih stručnjaka, a na osnovu prametara rada u okviru standardizovanog mentoring programa. Glavni cilj celog događaja jeste razmena iskustava sa terena i iznalaženje novih načina za unapređenje pomoći preduzećima.

Mentoring program obuhvatio je celu teritoriju Srbije: Suboticu, Zrenjanin, Novi Sad, Rumu, Sremske Karlovce, Beograd, Požarevac, Kragujevac, Kraljevo, Užice, Novi Pazar, Niš, Leskovac, Vranje, Zaječar, Kruševac, Loznicu i Lajkovac.


Informativno-edukativne radionice: Zajednička poljoprivredna politika EU - šansa za razvoj ruralnih sredina u Braničevu i Podunavlju

Požarevac, 11. februar 2016.

Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija, sprovodi projekat „Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja“ na teritoriji regiona Braničevo-Podunavlje. Osnovni cilj projekta je unapređenje informisanosti i znanja svih lokalnih aktera o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije i procesu harmonizacije Srbije sa istom, nacionalnoj politici razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i programima finansiranja projekata u ovoj oblasti, konkretno Nacionalnom IPARD II programu 2014.-2020. i Nacionalnom programu za poljoprivredu i ruralni razvoj 2015.-2020.

Deo projektnih aktivnosti usmeren je na realizaciju programa informativnih i edukativnih događaja širom Regiona, tokom februara meseca 2016. godine.

Predviđeno je održavanje 3 Uvodne radionice za sve zainteresovane lokalne aktere (poljoprivredne proizvođače, udruženja i zadruge, MSP, predstavnike lokalnih samouprava i javnih ustanova i preduzeća iz oblasti poljoprivrede, turizma, kulture, i druge). Prva u nizu ovih radionica održana je danas, 11. februara u Požarevcu. Pozivu se odazvalo 25 učesnika – predstavnika različitih ciljnih grupa iz Požarevca, Žabara, Golupca i Velikog Gradišta.

Naredne 2 Uvodne radionice planirane su da se održe u Petrovcu na Mlavi (12. februara, sa početkom u 10.00 časova, Mala sala Skupštine opštine Petrovac na Mlavi) na koju će biti pozvani svi zainteresovani kako iz Petrovca na Mlavi, tako i iz susedskih opština Kučevo i Žagubica. Treća Uvodna radionica zakazana je za 18. februar, u Velikoj Plani (Ekonomsko-ugostiteljska škola „Vuk Karadžić“, Školski restoran, sa početkom u 10.00 časova) za sve zainteresovane sa područja Podunavskog okruga.

Nakon realizacije ovih, predviđeno je organizovanje 3 Specijalizovane radionice za različite grupe potencijalnih korisnika iz celog regiona Braničevo-Podunavlje. Ove imaju za cilj da pruže konkretnije informacije o samom principu apliciranja za pomenuta sredstva, preduslovima koje je neophodno ispuniti i drugim aspektima važnima za uspešno iskorišćavanje raspoloživih sredstava. Ove radionice će se održati prema sledećem rasporedu:

1. Specijalizovana radionica za poljoprivredne proizvođače, udruženja proizvođača, zadruge i MSPP: Unapređenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje i diversifikacija poslovnih aktivnosti – 19. februar 2016. godine, Žagubica (Opštinska uprava, Mlaa sala), od 11.00 časova;

2. Specijalizovana radionica za LS i javne ustanove: Razvojne šanse za ruralne sredine i podrška lokalnim inicijativama – 23. februar 2016. godine, Smederevo (Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju), od 10.00 časova;

3. Specijalizovana radionica za OCD/NVO: LEADER pristup, uloga LAG-ova u ruralnom razvoju – 25. februar 2016. godine, Veliko Gradište (Opštinska uprava, Skupštinska sala), od 10.00 časova.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da uzmu aktivno učešće u planiranim radionicama i iskoriste priliku da unaprede svoje znanje i veštine u ovoj oblasti.


Odobren projekat “Unapređenje nautičkog turizma na Dunavu kroz planiranje i umrežavanje - DANTE”

Zahvaljujući tehničkoj pomoći za projekte Dunavskog regiona TAF-DRP, a u okviru EU Dunavske Strategije, Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” započela je implementaciju projekta “Unapređenje nautičkog turizma na Dunavu kroz planiranje i umrežavanje - DANTE”, koji je odobren u okviru 3. Poziva za dostavljanje projekata.

Projekat se realizuje na teritoriji regiona Braničevo-Podunavlje i primarno se odnosi na gradove i opštine na Dunavu – Smederevo, Požarevac/Kostolac, Veliko Gradište i Golubac, a predviđeno je da traje 6 meseci.

Projekat ima za cilj da doprinese razvoju međunarodnog nautičkog turizma na Dunavu, naročito u smislu poboljšanja dostupnosti turističkih atrakcija i turističke infrastrukture u BP regionu kao dela međunarodne rečne plovidbe.

Opšti cilj doprinosi održivom razvoju turizma i povezivanja u Donjem Podunavlju, što će se i ostvariti implementacijom specifičnih ciljeva:

1. Podrška razvoju održivog nautičkog turizma u BP regionu kroz adekvatno planiranje,

2. Promocija održivog nautičkog turizma kao deo međunarodnog turističkog proizvoda na Dunavu i umrežavanje sa Dunavskim zemljama,

3. Promocija održivog korišćenja i upravljanja Dunavom u sektoru turizma.

Očekivani rezultat je izrađena Studija izvodljivosti kao osnovni dokument za sistematsku pripremu raznih infrastrukturnih i turističkih projekata koji će povećati plovnost i korišćenje Dunavskog plovnog puta, poboljšati dostupnost turističkih lokaliteta i prirodnih atrakcija, poboljšati ukupnu turističku ponudu i promociju održivog upravljanja Dunavom. Projekat takođe predviđa i unapređenje komunikacije i saradnje sa svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim institucijama i organizacijama, sa ciljem većeg povezivanja u oblasti nautičkog turizma, kao i pripremu Akcionog plana i baze projektnih ideja.

Projekat predviđa uključivanje lokalnih aktera koji svojim poslovnim aktivnostima doprinose održivom razvoju, razvoju turizma i razvoju turističke i druge infrastrukture, kao i svih zainteresovanih strana.

Više o TAF-DRP: http://www.danube-capacitycooperation.eu/pages/taf-drp-2


6. novembra 2015. održana obuka o elektronskom poslovanju

Za predstavnike malih i srednjih preduzeća iz regiona Braničevo-Podunavlje u Požarevcu je 6. novembra 2015. održana obuka o elektronskom poslovanju u organizaciji projekta Razvoj elektronskog poslovanja i Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje”.

Uvodna izlaganja održali su Nada Kokot, direktorka RRA “Braničevo-Podunavlje” i Lešek Jakubovski, vođa projekta Razvoj elektronskog poslovanja.

Igor Brkanović, ekspert na projektu predstavio je aktivnosti projekta kojima će biti obezbeđena nefinansijska podrška za MSP kako bi unapredili svoje elektronsko poslovanje i dobili oznaku e-Trustmark (oznaka poverenja na Internetu). Učesnicima obuke dostavljen je upitnik na osnovu koga će biti odabrano 50 zainteresovanih MSP za dobijanje podrške projekta. Obuku je održao Siniša Begović, ekspert za e-poslovanje na projektu.

Do sada su obuke održane u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Leskovcu, Vranju, Nišu, Novom Pazaru, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Užicu kojima je prisustvovalo više od 250 predstavnika malih i srednjih preduzeća.


Započeo sa implementacijom novi regionalni projekat za Braničevo-Podunavlje

Zahvaljujući podršci Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, Regionalna razvojna agencije “Braničevo-Podunavlje” započela je implementaciju projekta “Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja”. Projekat se realizuje na teritoriji regiona Braničevo-Podunavlje, a predviđeno je da traje do 30. jula 2016. godine.

Evropska komisija je 20. januara 2015. godine usvojila Program predpristupne pomoći za ruralni razvoj Republike Srbije za programski period 2014. - 2020. godine (IPARD II) i za njegovu realizaciju opredelila ukupno 175 miliona evra. Cilj IPARD II Programa je da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrednog sektora, njegovom usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diversifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim sredinama.

Pored neophodnih reformi i usklađivanja politika, pravnog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti na nacionalnom nivou, neophodno je unapređenje kapaciteta svih ključnih aktera na lokalnom i regionalnom nivou, u smislu jasno identifikovanih potreba i razvojnih prioriteta u ovoj oblasti, kao i veće informisanosti, znanja i poboljšane saradnje svih zainteresovanih. U tom smislu, Projekat predviđa uključivanje kreatora lokalnih politika i zaposlenih u lokalnim samoupravama, organizacija civilnog društva i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, predstavnika zadruga, preduzetnika i MSP koji svojim poslovnim aktivnostima doprinose ruralnom razvoju, kao i svih zainteresovanih strana. Jedan od ciljeva projekta takođe predviđa i unapređenje komunikacije i saradnje sa svim relevantnim nacionalnim institucijama i organizacijama, sa ciljem većeg učešća lokalnih i regionalnih aktera u kreiranju nacionalnih politika i procesu pregovaranja sa EU u oblasti ruralnog razvoja.

Obzirom da se početak sprovođenja prvih akreditovanih mera Programa očekuje tokom 2016. godine, vizija ovog Projekta je da bude podsticaj i podrška uspešnom korišćenju IPARD II sredstava i time uspešnijem ruralnom razvoju u regionu Braničevo-Podunavlje.

Više informacija o projektu: OVDE.


POZIV MSP ZA PRISUSTVOVANJE BESPLATNOJ OBUCI NA TEMU RAZVOJA ELEKTRONSKOG POSLOVANJA

Projekat „Razvoj elektronskog poslovanje“ koji finansira Evropska unija, i Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ pozivaju zainteresovane predstavnike malih i srednjih preduzeća sa teritorije regiona Braničevo-Podunavlje, da se prijave za prisustvovanje jednodnevnoj besplatnoj obuci na temu razvoja elektronskog poslovanja.

Više informacija o samoj obuci i o načinu prijavljivanja u Pozivnom pismu i Agendi. Više o samom projektu i temi obuke možete pročitati u Lifletu i BrošuriBrošuri.


Promocije javnih poziva avgust 2015

U okviru redovnih aktivnosti sprovođenja Standardizovanog seta usluga za MSPP na području Braničevsko-Podunavskog Regiona, održane su dve promocije Javnih poziva. U četvrtak 6. avgusta, u saradnji sa Opštim udruženjem preduzetnika iz Smedereva, u prostorijama udruženja i u petak 7. avgusta u prostorijama udruženja URBO Požarevac.

Javni pozivi su objavljeni u okviru programa podrške daljem razvoju konkurentnosti MSPP i zadruga u 2015. godini. Program sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj, a preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija. Ukupno je bilo prisutno pedesetak privrednika iz Regiona. Privrednici su mogli da čuju propozicije Javnih poziva na kojima mogu da apliciraju za nepovratna finansijska sredstva, kao i da postavljaju pitanja vezano za iste.

Javni pozivi Razvoj konkurentnosti i Žensko preduzetništvo otvoreni su do 19. avgusta. Pozivamo sve zainteresovane da više informacija pronađu na našem sajtu, kao i da nam se obrate telefonom ili mailom.

Akreditovana Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ doo

Požarevac, Stari korzo 30/3

office@rra-bp.rs

012/510 824; 511 823


Predstavnici RRA BP u poseti Japanu

Predstavnici Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, su od 06.-20. juna, 2015. godine, boravili u Japanu. Ova studijska poseta odvijala se u okviru programa „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana – Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora“, a u organizaciji JICA – Japan International Cooperation Agency (Japanske agencije za međunarodnu pomoć i saradnju). Tema ovogodišnje posete bila je Upravljanje proizvodnjom, a učesnici su imali priliku da obiđu 10 MSP koje uspešno implementiraju 5S i Kaizen modele upravljanja proizvodnjom, kao i da odslušaju niz predavanja vezanih za Japanske metode i alate primenjene u praksi.:

Stečena znanja učesnici će koristiti u okviru programa Mentoring za 100 MSPP u RS, koji se svake godine sprovodi u organizaciji Nacionalne agencije za regionalni razvoj i Ministarstva privrede Republike Srbije, a na teritoriji čitave Republike.


Projekat „Upravljanje imovinom - korist za sve" izabran za najbolji projekat EU EXCHANGE 4 GRANT ŠEME

U periodu od 6. marta do 30. aprila 2015. godine, u okviru aktivnosti predviđenih programom EU Exchange 4, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), sprovela je Konkurs za izbor najboljeg projekta realizovanog u okviru EU EXCHANGE 4 grant šeme u kategorijama:

1. ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE - Upravljanje otpadom

2. LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ - Upravljanje imovinom i Poljoprivredna poslovna saradnja

3. SOCIJALNA ZAŠTITA - Usluge socijalne zaštite za stariju populaciju

U okviru 2. Kategorije, Lokalni ekonomski razvoj, pobedio je projekat „Upravljanje imovinom – korist za sve“ koji je pripremila Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ doo, a po oceni komisije vrlo uspešno implementirao Grad Požarevac u partnerstvu sa opštinama Velika Plana, Veliko Gradište, Golubac, Petrovac na Mlavi, Kučevo i Žagubica.

Da podsetimo, projekat je imao za cilj evidentiranje i upis prava javne svojine sa teritorije partnerskih opština, uspostavljanje jedinstvene baze podataka, povećanje transparentnosti u korišćenju imovine, unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja i podsticaj preduzetništva, kao i podizanje na najviši nivo upravljanje imovinom grada i partnerskih opština u skladu sa Zakonom o javnoj svojini. Ukupna vrednost projekta je 219.147, 90 eura.

Lista nagrađenih projekata:

1. Projekat „Upravljanje imovinom - korist za sve", koordinator Grad Požarevac, u kategoriji - LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ

2. Projekat „Bez divljih deponija", koordinator Opština Bajina Bašta, u kategoriji - ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

3. Projekat „Izgradnja održivih usluga, poslova i organizacija", koordinator Opština Žabari, u kategoriji - SOCIJALNA ZAŠTITA


XVI sednica Skupštine RRA BP

Dana 3. aprila, u prostorijama akreditovane Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, održana je 16. redovna sednica Skupštine članova društva. Sednici su, pored statutarnih zastupnika, prisustvovali i gosti: g-đa Vesna Mizdrak, novoizabrana direktorka Nacionalne agencije za regionalni razvoj, sa saradnicima i g-dinom Franc Ditrihom, konsultantom angažovanim od strane GIZ-a, koji je održao kratku prezentaciju vezano za temu Biznis inkubatora.

Sednica je protekla u radnoj atmosferi, a razmatrane su sledeće tačke dnevnog reda:

-Prezentacija g-dina Franca Ditriha vezano za izradu studije opravdanosti osnivanja poslovnih inkubatora u Regionu BP

-Izveštaj o radu RRA BP u 2014. godini

-Plan rada RRA BP u 2015. godini

-IPA program prekogranične saradnje Srbija – Rumunija

Kroz izlaganja i konsultacije diskutovano je o svim tačkama dnevnog reda. Usvojeni su Izveštaj o radu za 2014. godinu, kao i Plan rada za 2015. Dogovoreno je da gradovi i opštine koji su zainteresovani pristupe izradi Studije opravdanosti ulaganja u poslovne inkubatore. Studija će biti izrađena uz pomoć Nemačke Vladine agencije za međunarodnu pomoć i saradnju (GIZ), Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR) i Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, a sa izradom će se otpočeti krajem godine.

Pored toga, posebana pažnja je posvećena predstojećem Pozivu prekogranične saradnje Srbija – Rumunija. Dogovoreno je da RRA BP, koordiniše pripreme i potrebe gradova i opština vezano za poziv, te da se informacije razmenjuju redovno, a u cilju što boljeg korišćenja postojećih resursa.


Obuka za potencijalne preduzetnike u saradnji sa HELP organizacijom

Dana, 18.02.2015. u prostorijama Udruženja Roma Braničevskog okruga održana je obuka za potencijalnekorisnike malih grantova koje dodeljuje HELP organizacija, radi započinjanja sopstvenog biznisa. Obuka jebila organizovana u saradnji sa HELP-om I realizovana od strane RRA “Braničevo-Podunavlje” d.o.o.Obzirom da je u pitanju bila jednodnevna obuka, prilagođena je potrebama polaznika te su pruženeinformacije u okviru pravnog aspekta poslovanja, finansijskog menadžmenta, marketinga I prodaje, kao Iinstrukcija prilikom sastavljanja biznis plana.. 

Sveopšti utisak polaznika, potvrđen kroz evaluaciju same obuke, je pozitivan. Polaznici smatraju da su naneke teme osvežili svoja postojeća znanja, dok su kod drugih dobili dosta kvalitetnih informacija.

Help-Hilfe zur Selbsthilfe e.V. je nemačka nevladina humanitarna organizacija. Help misija u RepubliciSrbiji je prisutna od novembra 1999. obezbeđujući socijalno-ekonomsku pomoć za ugroženostanovništvo-izbegla lica, interno raseljena lica i romsko stanovništvo. Glavni projekti koje Help sprovodiu Srbiji fokusiraju se na sledeće sektore:

* programi socio-ekonomske podrške i razvoj mikro-preduzeća putem podrške dohodovnimaktivnostima

* podrška zatvaranju kolektivnih centara putem obezbeđivanja alternativnog smeštaja

* obuke i podrška započinjanju samostalnog biznisa

* projekti izgradnje i obnove

* projekti humanitarne pomoći: distribucija hrane, higijenskih artikala i ogrevnog drveta


RRA BP u 2014. godini

Za nama je još jedna poslovna godina. Želeli bismo da sa vama podelimo naše utiske i poslovne rezultate.. 

Obzirom na prolećne poplave i opštu situaciju u zemlji, donošenje uredbi i programa Vlade RS, a koji se tiču Regionalnih razvojnih agencija, su kasnili u odnosu na predviđeno, tako da prve aktivnosti nisu krenule pre juna.

U međuvremenu, Regionalna razvojna agencija je sprovela konkurs za izbor direktora. Komisija za izbor je rezultate obrazložila na 12. sednici Skupštine članova društva, i za direktorku Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, na mandat od 4 godine , je izabrana g-đa Nada Kokot iz Smedereva. Sa obavljanjem dužnosti je otpočela početkom maja.

Odmah se krenulo sa sklapanjem Ugovora sa osnivačima, koji su bili neophodan preduslov za predavanje zahteva za akreditaciju RRA BP. Svi potrebni ugovori su sklopljeni u najkraćem mogućem roku, te su se već početkom juna stekli uslovi da Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ bude akreditovana od strane Ministarstva privrede i Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR), za sprovođenje programa regionalnog razvoja na teritoriji Regiona koji pokriva. Na ovaj način je Region najzad dobio mogućnost da ravnopravno učestvuje u svim programima Vlade, a privrednici iz regiona da koriste izvore finansiranja, kao i stručnu konsultantsku pomoć.

Slika 1: direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Miloš Ignjatović, uručuje Akreditaciju Nadi Kokot, direktorki RRA „Braničevo-Podunavlje“ na 15. sednici Skupštine osnivača RRA BP

Slika 2: Radiša Dragojević, predsednik Skupštine RRA BP; Nada Kokot, direktorka RRA BP; Miloš Ignjatović, direktor NARR

U nastavku je pregled aktivnosti akreditovane RRA BP, vezano za sprovođenje standardizovanog seta usluga (SSU) u 2014. godini.

Jedna od osnovnih aktivnosti u okviru SSU, jeste sprovođenje obuka. Obuke se generalno dele na one namenjene početnicima u poslovanju, dakle osobama koje tek planiraju da otpočnu samostalan posao i na one namenjene predstavnicima malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima. Sertifikat koji polaznici dobijaju nakon odslušane trodnevne Obuke za početnike u biznisu, neophodan je preduslov kod apliciranja za sredstva za samozapošljavanje koja daje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pored toga, održano je ukupno 8 promotivnih aktivnosti u Regionu, sa ciljem promocije javnih poziva, kao i promocije preduzetništva među učenicima završnih godina dve srednje i Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu. Na ovim promocijama ukupno je bilo prisutno preko 120 učenika i studenata.

Pružen je i veliki broj informacija, lično i putem e-maila, o aktuelnim pozivima i programima, osmišljena su i urađena 3 Info lista na aktuelne privredne teme, a za 14 firmi iz regiona urađene su savetodavne usluge, bilo putem provere stanja u poslovanju, izrade biznis ili marketing plana.

RRA BP je za svoje osnivače napisala dva predloga projekata za poziv Exchange 4, koji finansira EU. Oba predloga projekta su odobreni za finansiranje i u februaru 2014. godine potpisani su ugovori između predstavnika lokalnika samouprava i Delegacije EU. Projekti se tiču socijalne zaštite i upravljanja imovinom. Ukupna vrednost projekata je cca 350.000 evra.

Pored toga, RRA BP je tokom 2014. godine napisala još 16 projekata za svoje osnivače, uglavnom za manje pozive, koji su bili raspoloživi tokom godine. Za sada imamo povratnu informaciju da je jedan projekat odobren za finansiranje (vrednost 18.000 evra), dok se za ostale čekaju odluke.

Na kraju bismo želeli da spomenemo i da se još jednom zahvalimo za izuzetan gest naše renomirane firme SUPERIOR iz Velike Plane, koja je krajem oktobra donirala više od 25 tona svog proizvoda, luka za sadnju, arpadžik tipa Kolos F1, građanima regiona. Ova donacija, čija vrednost prelazi 3,000.000 dinara, podeljena je uz logističku podršku RRA BP i lokalnih samouprava. Superior je jedan od osnivača RRA BP.

Tokom 2014. godine, trudili smo se da što više budemo od koristi svojim osnivačima, ali isto tako i građanima Regiona Braničevo-Podunavlje. Nadamo se da ćemo u 2015. godini biti još uspešniji i da će godišnji članak sa sumiranim rezultatima biti barem dva puta duži.

Srdačno vaša, akreditovana RRA BP

Slika 3: Promocija preduzetništva za učenike završnih godina VTŠSS Požarevac

Slika 4: Promocija preduzetništva za učenike završne godine Ekonomske škole u Požarevcu

Slika 5: Promocija preduzetništva za učenike završne godine srednje Politehničke škole u Požarevcu

Slike 6: Obuka za početnike u biznisu, Smoljinac, prostorije UPP Smoljinac


Info dani za učenike završnih godina srednjih škola

Kako je ranije bilo najavljeno na našem sajtu, u mesecu Novembru su organizovana još dva Info dana u cilju promocije preduzetništva I preduzetničke kulture. 

Info dani su organizovani u saradnji sa Politehničkom školom i srednjom Ekonomskom školom iz Požarevca, tokom jednočasovnog druženja sa đacima, zaposleni u RRA BP su prezentovali mogućnosti započinjanja sopstvenog biznisa, kao i moguće usluge koje pruža RRA BP početnicima u biznisu i postojećim malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Studeti su takođe kroz polučasovni film pod nazivom „Da pokrenete, rastete i uspete u malom biznisu-Zajednički cilj“ upoznati sa trenutnim stanjem preduzetništva u zemlji kao i primerima dobre prakse započinjanja sopstvenog biznisa.


Info dani za studente – promocija preduzetništva

U cilju promocije preduzetništva i preduzetničke kulture, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ doo je u prethodnom mesecu organizovala dva Info dana namenjena studentima završnih godina. Oba događaja su organizovana u saradnji sa Visokom tehničkom školom strukovnih studija u Požarevcu.. 

Tokom jednočasovnog druženja sa studentima, zaposleni u RRA BP su prezentovali mogućnosti započinjanja sopstvenog biznisa, kao i moguće usluge koje pruža RRA BP početnicima u biznisu i postojećim malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Studeti su takođe kroz polučasovni film pod nazivom „Da pokrenete, rastete i uspete u malom biznisu-Zajednički cilj“ upoznati sa trenutnim stanjem preduzetništva u zemlji kao i primerima dobre prakse započinjanja sopstvenog biznisa.

Za mesec Novembar su planirana još 2 Info dana za učenike završnih godina srednjih škola. Info dani će biti organizovani u saradnji sa Politehničkom školom i srednjom Ekonomskom školom iz Požarevca.


Održavanje B2B i B2I poslovnih sastanaka

U okviru programa Standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetničke radnje u 2014. godini, organizovani su B2B (Business-to-business) i B2I (business-to-individual) sastanci iz oblasti informacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metaloprerađivačke industrije, mašinske industrije, energetske efikasnosti, građevinske industrije, kreativne industrije i inovacionih usluga koje se održavaju u okviru Belgrade Venture Foruma u Beogradu. U prilogu se nalazi poziv sa više informacija. 

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati kolegu iz Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Tešić Sinišu, sinisa.tesic@narr.gov.rs, 011/2060864

Poziv možete preuzeti OVDE 


Dana 15. oktobra 2014. godine,

u Skupštinskoj sali opštine Kučevo, sa početkom od 18,00 časova, održan je sastanak između preduzetnika i vlasnika preduzeća iz opštine Kučevo, predsednika opštine, g-dina Novice Janoševića i predstavnika Akreditovane Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“. Održane su dve prezentacije, na temu prednosti udruživanja i na temu državne pomoći MSPP sektoru u Srbiji. Cilj sastanka je bio da se privrednici detaljno informišu o programima i mogućnostima za konkurisanje za bespovratnu finansijsku pomoć, koju država pruža, kao i da im se ukaže na prednosti koje donosi udruživanje. 

Odaziv je bio znatan, Skupštinska sala je bila popunjena do poslednjeg mesta, a sastanak je protekao konstruktivno i radno. Kao rezultat, privrednici su predložili da se sledeći sastanak održi u skorije vreme, a na njemu će biti preduzeti prvi konkretni koraci ka osnivanju udruženja preduzetnika.


MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE -- Novi podsticaji --

Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste podsticaja za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku i po pojedinoj vrsti mere. 

Primarna poljoprivredna proizvodnja, u smislu ovog pravilnika, jeste:

1) Primarna proizvodnja biljnih kultura, i to:

(1) žitarica,

(2) industrijskog, aromatičnog i lekovitog bilja,

(3) povrća,

(4) voća,

(5) grožđa,

(6) cveća;

2) primarna stočarska proizvodnja, i to:

(1) proizvodnja mleka (kravljeg i kozijeg),

(2) proizvodnja mesa (tov junadi, tov u sistemu „krava-tele”, proizvodnja prasadi za tov, odgoj ovaca i živine radi proizvodnje mesa),

(3) proizvodnja konzumne ribe,

(4) proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta, i to:

1) programu za podršku investicijama u primarnu proizvodnju biljnih kultura;

2) programu za podršku investicijama u primarnu stočarsku proizvodnju.

Pravo na podsticaje, pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom, ima:

* fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;

* preduzetnik; pravno lice (privredno društvo i

* zemljoradnička zadruga) i

* srednja škola (koja ima rešenje o verifikaciji ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja za obrazovni profil u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane).

Najviši ukupni iznos podsticaja po podnosiocu zahteva je dva miliona dinara, a za određene namene – izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili adaptaciju hladnjača i novih objekata namenjenih skladištenju žitarica i do pet miliona dinara.

Zahtev za korišćenje podsticaja podnosi se ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja (Hajduk Veljkova 4-6, 15000 Šabac), do 1. novembra 2014. godine.

Pravilnik možete preuzeti OVDE 


Promocija Programa podrške jačanju regionalne konkurentnosti u 2014. godini i Programa podrške realizaciji mera od regionalnog i lokalnog značaja u 2014. godini

Požarevac, 23. septembar 2014. godine. Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” doo predstavila je danas Program podrške jačanju regionalne konkurentnosti u 2014. godini i Program podrške realizaciji mera od regionalnog i lokalnog značaja u 2014. godini koje realizuje Ministarstvo privrede, Sektor za regionalni razvoj. 

Predstavljanje je bilo održano u prostorijama Regionalne razvojne agencije “Braničevo-Podunavlje”, Ul. Stari korzo 30/3 Požarevac, sa početkom u 12 časova.

Prisutne je pozdravila direktorka Regionalne razvojne agencije “Braničevo-Podunavlje”, gospođa Nada Kokot, a nakon toga su zaposleni u agenciji govorili o Programima, uslovima Javnog poziva, načinu prijavaljivanja i ostalim detaljima Programa, a prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja vezana za realizaciju ovih Programa.

O Programima:

Program podrške jačanju regionalne konkurentnosti u 2014. godini se sastoji od dve Mere i to: Mera povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti i Mera sufinansiranja učešća ARRA u realizaciji regionalnih projekata.

I Mera povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti je namenjena privrednim društvima koja posluju u okviru sektora C, oblast od 10 do 33, prema Uredbi o klasifikaciji delatnosti i koja su prema Zakonu o računovodstvu razvrstana kao srednja preduzeća. Budžet ove Mere je 10.000.000 dinara. Sredstva se mogu koristiti za:

a) Sufinansiranje infrastrukturnih troškova – građenja, dogradnje, adaptacije, investicionog održavanja objekata srednjeg privrednog društva za potrebe usklađivanja sa zahtevima stadarda za proizvod (npr. CE, HACCP, ISO 16949, KOSHER i dr.)

b) Sufinansiranje troškova razvoja novog proizvoda

Sredstva se dodeljuju u maksimalnom iznosu od 1.000.000 dinara bez PDV-a.

II Mera sufinansiranja učešća ARRA u realizaciji regionalnih projekata je podrška Akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama (ARRA) za sufinansiranje učešća u projektima od značaja za regionalni i loklani razvoj koji se finansiraju iz domaćih i međunarodnih izvora, kao i za unapređenje međuopštinske, međuregionalne, prekogranične i međunarodne saradnje. Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju isključivo ARRA.

Program podrške realizaciji mera od regionalnog i lokalnog značaja u 2014. godini se sastoji od dve mere i to: Mera sufinansiranja učešća jedinica lokalne samouprave u realizaciji regionalnih i lokalnih projekata i Mera sufinansiranja godišnje članarine jedinica lokalne samouprave za rad i poslovanje ARRA.

I Mera sufinansiranja učešća jedinica lokalne samouprave u realizaciji regionalnih i lokalnih projekata je namenjena jedinicama lokalne samouprave za sufinansiranje učešća u projektima od značaja za regionalni i lokalni razvoj koji su odobreni od domaćih ili međunarodnih donatora, kao i za unapređenje međuopštinske, međuregionalne, prekogranične i međunarodne saradnje. Budžet ove mere je 20.000.000 dinara. Projekti od značaja za regionalni razvoj koji su predmet sufinasiranja su:

1) Razvoj i unapređenje poslovne infrastrukture (industrijske zone, industrijski parkovi, biznis inkubatori), uključujući i osnovnu infrastrukturu koja doprinosi razvoju poslovne infrastrukture (prilazni put, komunalna infrastruktura i sl.)

2) Projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za poslovanje, otvaranje malih i srednjih preduzeća, povećanje zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti, povoljšanje poslovne i investicione klime

3) Regeneracija brownfield lokacija

4) Uspostavljanje i/ili unapređenje međuopštinske saradnje

5) Projekti javno-privatnog partnerstva

6) Urbano-ruralni projekti

7) Poboljšanje opštinskih usluga kroz unapređenje servisnih centara za građane i privredu

Sredstva se dodeljuju u maksimalnom iznosu od 2.500.000 dinara.

II. Mera sufinansiranja godišnje članarine jedinica lokalne samouprave za rad i poslovanje ARRA je namenjena jedinicama lokalne samouprave za sufinansiranje godišnje članarine za rad i poslovanje ARRA. Pravo na korišćenje sredstava u okviru ove Mere imaju JLS koje su svrstane u treću i četvrtu grupu razvijenosti i devastirana područja na osnovu akta Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i JLS. Budžet ove Mere je 20.000.000 dinara. Sufinansiranje se vrši na sledeći način:

1) U iznosu od 25% godišnje članarine za jedinice lokalne samouprave razvrstane u treću grupu po stepenu razvijenosti

2) U iznosu od 50% godišnje članarine za jedinice lokalne samouprave razvrstane u četvrtu grupu po stepenu razvijenosti

3) U iznosu od 75% godišnje članarine u devastiranim područjima.

Ovo je jedna od mera I programa koja sprovodi ARRA “Braničevo-Podunavlje“ doo, sa ciljem ravnomernog regionalnog razvoja.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Agenciji na mail office@rra-bp.rsAktivnosti tokom jula 2014. godine

Tokom meseca jula, 2014. godine, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ je, odmah nakon dobijanja Akreditacije od strane Nacionalne agencije za regionalni razvoj i Ministarstva privrede RS, započela aktivnosti u sprovođenju Standardizovanog seta usluga, kao i ostalih programa koje Akreditacija podrazumeva. 

Tokom jula održane su dve obuke: Obuka za početnike u biznisu – Start up obuka i Obuka u pripremi za jedinstveno Evropsko tržište. Ukupan broj polaznnika bio je 23.

Pored toga, održana je promocija Programa podrške razvoju konkurentnosti MMSP i zadruga u 2014. godini, kao i čitavog Standardizovanog seta usluga, 19.jula u Velikom Gradištu.

Izrađen je i jedan predlog projekta na aktuelni poziv Kancelarije za ljudska i manjinska prava: Konkurs za projekte udruženja radi unapređenja položaja i statusa Roma u Republici Srbiji. Projekat nosi naziv „Razvoj preduzetničkog duha mladih Romkinja i Roma u Braničevsko-Podunavskom regionu sa fokusom na samozapošljavanje“, vodeći partner je Savez romskih nevladinih organizacija „Smederevski forum“ iz Smedereva, a partneri su Udruženje Roma Braničevskog okruga iz Požarevca i Društvo ROM Veliko Gradište.


Petak, 18. jula 2014. godine

U Velikom Gradištu, održana je promocija Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške konkurentnosti MSPP i zadruga u 2014. godini. Program inače sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Akreditovanom Regionalnom razvojnom agencijom „Braničevo-Podunavlje“. Promociji su prisustvovali privrednici iz Velikog Gradišta i okoline. 


Utorak, 01. jula 2014. godine

Obaveštavamo sve poslovne partnere da je 30. juna 2014. godine, RRA „Braničevo-Podunavlje“ doo, Požarevac, potpisala ugovor o Akreditaciji sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj. Ovim se svrstala u red Akreditovanih RRA, čime se stiču uslovi za sprovođenje programa i projekata Vlade i Ministarstva privrede na teritoriji Braničeva i Podunavlja. Prva akreditacija se izdaje na period od dve godine, a svaka naredna na period od 5 godina. 


RRA „Braničevo-Podunavlje“ u procesu Akreditacije

Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ doo, Požarevac je u četvrtak, 5. juna 2014. godine predala svu potrebnu dokumentaciju na uvid i razmatranje komisiji za akreditovanje Regionalnih razvojnih agencija, a preko Nacionalne agencije za regionalni razvoj. Prilikom prijema dokumentacije, konstatovano je da su ispunjeni svi zakonski uslovi, a rešenje će doneti komisija. Proces traje najduže 30 dana.